Мусака с пиле, ориз и маслини

moussaka1

Ето една рецепта с история. Истинското име, под което аз я познавам е Гръцка мусака. Преди време майка ми прочела рецептата в един вестник и решила да я изпробва. От тогава съхранява рецептата записана на лист хартия – по традиционния начин.

recipe

Истината е, че не се считах за особен фен на ястието. Как тогава се стигна до там, че лично аз го приготвих!? Озовах се в ситуация, в която фризера ми бе пълен с пилешко месо, а единственото, което ми хрумваше да приготвя с него бе пиле с ориз и пиле с картофи. Приготвих ги… по два пъти. На въпроса „Какво ще вечеряме днес?“ сконфузено отговарях „Амии…пиле…пак…“. Така се сетих за мамината Гръцка мусака и реших да и дам шанс. Един разговор по телефона по-късно вече разполагах с рецептата.

Тъй като истинската Гръцка мусака има като задължителна съставка патладжан, и като цяло представлява нещо по-различно от това ястие, реших да не озаглавявам рецептата Гръцка мусака, макар и да я познавам именно така. Аз ще продължа да я наричам Гръцка мусака, защото така я знам от мама. А мама си е мама. А! Освен това, вече съм фен на тази мусака.

Ето как аз я приготвих:

moussaka2

Продукти:

  • 1 пиле
  • 1 ч.ч. ориз
  • 6 яйца разделени на жълтъци и белтъци
  • 2 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 200 гр зелени маслини без костилка
  • 250 гр гъби
  • 200 гр кашкавал

Приготвяне:

  • Сваряваме пилешкото, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. Аз лично се изхитрих и за целта използвах блендер. Не бързаме да изливаме бульона от пилето – той ще ни трябва по-късно.
  • Нарязваме лука, гъбите и маслините на ситно, а чесъна пресоваме (или счуваме).
    Запържваме лука в олио/зехтин за 2-3 минути. Прибавяме и гъбите към лука, а след това и ориза. Запържваме за няколко секунди като бъркаме през цялото време. Добавяме маслините и чесъна, а накрая и пилешкото месо. Разбъркваме хубаво и изсипваме с тава.
  • Разбиваме жълтъците заедно с 3 ч.ч. от пилешкия бульон, черен пипер и сол на вкус. С тази смес заливаме ястието. То трябва да е хубаво покрито със сместа, за да може ориза да се свари. В случай, че сместа не е достатъчна, за да покрие мусаката, добавете още от пилешкия бульон.
  • Печем ястието в предварително загрята на 200ºC фурна около един час.
  • За заливката разбиваме белтъците на пяна и добавяме настъргания кашкавал. Заливаме мусаката и запичаме за 10тина минути.

Да ви е сладко!

moussaka3

Едно мнение за “Мусака с пиле, ориз и маслини

  1. […] всякакви. И не говоря за мусака с тиквички, или пък за мусака с пиле и ориз, а за така наречената класическа мусака – с кайма и […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s